Trendyol Yemek Satış Artırma, Trendyol Yemek Restoran Girişi, Trendyol Yemek Restoran Başvuru

Trendyol Yemek Satış Artırma, Trendyol Yemek Restoran Girişi, Trendyol Yemek Restoran Başvuru

Özellikle pandemi döneminde daha da fazla önem kazanan paket servisi konusunda restoranlar kendisini geliştirmek zorunda kaldı ya da kendisini geliştirmeyen restoran ya da zincirler pastadan yeterli pay alamadı.

21 Şubat 2023 tarihi itibari ile Türkiye'de faaliyet gösteren ve yemek paket servisi ile alakalı hizmet veren Trendyol Yemek, Getir Yemek, Yemek Sepeti ve Migros Yemek, sadece kendisi markaları ile alakalı hizmet veren bazı yemek paket servisleri var. 

Biz bugün Trendyol Yemek'i ve Trendyol Yemek'te satışlarımızı artırmaya yönelik yapabileceklerimizi ele alacağız.

Bu arada size aktaracağım bilgiler ile alakalı bu hizmetleri profesyonel olarak ücreti karşılığında yapanların olduğunu da bilmenizi isterim. Referans alacağınız noktaları değerlendirirken alınan hizmet ile birlikte restoranın da sistemin işleyişine katkısına bakmanız gereklidir. Örnek verecek olursak; çok iyi kurulmuş bir Trendyol Paket sisteminde eğer restoran gerekli özeni göstermezse yapılan işten belli bir dönem sonrasında sağlanan fayda düşecektir ve düşmeye mahkumdur. Unutmayın! alternatiflerinizin bol olduğu bir platformda tercih sebebi olmak zorundasınız. Şimdi sırası ile bunları sizlere aktarmaya çalışacağız. 

Bildiğiniz üzere kendi kuryesi ile çalışan ve Trendyol Go kuryesi ile çalışanların komisyon oranları farklılık göstermektedir. Kendi kuryesi ile çalışanların komisyon oranı yüzde 12, Trendyol Go kuryesi ile çalışanların komisyon oranı yüzde 38’dir. Bu komisyon oranları da restoranın satış oranı, bulunduğunuz şehir, semtin yıldızları gibi durumlarda farklılık gösterebilir. Bu komisyonlar hesaplarken de komisyon, yapılmış indirimli fiyat üzerinden hesaplanır. Bu arada kendi kuryesi ile çalışanlarının komisyon oranının düşük olması sakın sizi yanıltmasın; eğer sipariş oranınız düşük ise kendi kuryeniz ile çalışmanız sizin zararınıza olacaktır. Günümüz koşullarında karlı satışlar yapabilmeniz için her kuryenin en az 3 paketle restorandan çıkması gereklidir. Tabi teslim mesafesi, restorana yeniden dönmesi ve sıcak yemek çalışıyorsanız mutfak koordinenizi çok iyi organize etmiş olmanız gerekir. Şöyle düşünün; 1 kuryeniz var ve 1 sipariş ile restorandan 5 km’lik bir mesafeye paket götürüyor, bu esnada yeni siparişiniz geldi. Kendi kuryenizin 5 km gidiş ve dönüşünü paket teslim süresini iyi hesaplamanız gerekir. Müşteriyi, yemek bekleme süresini vb şekilde detaylı olarak ele almak zorundasınız.

Kısacası paket servis kapasitenizi görene kadar Trendyol’un kendi kuryesi olan Go kuryesi ile çalışmak sizin avantajınıza olacaktır. Komisyon oranı yüksek olsa da kendi kuryeniz ile çalışmanızı net olarak hesapladığınızda kendi kuryenizin Maaş, SGK, motor size aitse (Yakıt, bakım giderleri), Kiralık kurye ise yine SGK, günlük yevmiyesi ve kilometre başına ödenen ücretler size avantaj sağlamayacaktır.

İnternet müşterisinin yapısı karasal müşteriden biraz farklıdır ve daima alternatifleri vardır. Kötü gördüğü bir yere internet müşterisi yeniden şans vermez. Müşteri de sonsuz sayıda değildir, bölgenize göre kısıtlı sayıda bulunan müşteriye aksilik yaşatmadan, memnun olacağı daha doğrusu olması gerekeni, bekleneni yapmakla mükellef olduğunuzu, her eksiğinizin pastadan alacağınız dilimi azaltacağını asla unutmayın.

Bu şekilde düşünerek ve ince hesaplar yaparak çalışacağınız kurye sistemine karar verdikten sonra Trendyol Yemek başvurunuzu yapın. Trendyol Yemek’e başvurunuzu Satıcı Başvuru Formu (trendyol.com) bu linkten yapabilirsiniz.

Trendyol Yemek Restoran girişi için https://partner.trendyol.com/ bu linkten istifade edebilirsiniz.

Bilinirliği yüksek bir zincir marka olsanız da restoran isminizin yanında en ağırlıklı ürününüzü kullanmanızı bulunmanız açısından tavsiye ederim. Örnek: Sadece Serince restoran ismi Yerine Serince Çiğ Köfte ve (Şube adı) kullanmak sizin bulunmanızı kolaylaştıracaktır.

Daha sonra komisyon oranını, yapacağınız indirim oranlarını da düşünerek ürün fiyatlarınızı ayarlayın.

Müşterilerinizin seçimini kolaylaştırmak için menüler yapın. Menü fiyatlarınız tek ürünlerinize göre daha cazip olmalıdır. Yiyecek+ içecek + tatlı menüleri yerine, yiyecek + tercihli içecek menüleri oluşturun. Menü açıklamalarınızın anlaşılır olmasına dikkat edin. Tatlılı menüler tek tatlı seçeneği ile sunulunca satışınıza olumsuz yansıyabilir. Belki müşteri o tatlıyı sevmiyor ya da tatlı sevmiyordur. 

Kategori isimlerinizi ve açıklamalarınızı sadece Menüler gibi kısaca yazıp bırakmak yerine Porsiyon çiğ köfte Menüler, Çiğ Köfte Menüler gibi düşünmelisiniz. Unutmayın müşteriniz restoranınızı sizin kadar tanıyamaz, menü içeriklerine sizin kadar hakim olamaz. Bu açıdan düşünüp menülerinizi planlayın. Oluşturduğunuz menülerin altlarına seçimi zorunlu olmayan opsiyonlar olarak tatlılar, yan ürünler, salatalar, özel lezzetler, soslar olarak eklemeler yapmanız müşterinizin seçimini kolaylaştıracağı gibi satışlarınıza da olumlu olarak yansıyacaktır. Opsiyonları oluştururken Minimum seçim 0 (Seçim zorunlu değil), minimum seçim 1 (Seçim zorunlu olacak) anlamına gelir. Maksimum seçimi ise seçimi zorunlu olmayan opsiyonlarda tekil ürününüz sayısı kadar kullanmanız size olumlu dönüşler sağlayacaktır.

Doyurucu menüleri oluşturduktan sonra tekil ürün kategorilerimize sıra geldi. Yine kategori ve açıklamaların anlaşılır olmasına çok dikkat edin. 

İçecek gruplarınızda şalgam gibi acılı - acısız, maden suyu gibi meyve çeşitleri olan ürünlerinizi opsiyonlaştırarak tercihleri kolaylaştırın. Her tekil ürününüzün altına yine diğer ürünlerinizi de (İçecek grubu hariç) opsiyon olarak eklemeyi ihmal etmeyin.

Diğer bir husus ta (Bu Trendyol Yemekte Çok Kolay, diğer servislerde uğraşmanız gerekli) eklenecek, çıkarılacak malzemeler. Örnek: Çiğ köfte dürümde dürüm içindeki malzemeleri roka, marul, nar ekşisi vb ürünleri malzeme olarak eklemeniz müşteriye istemediği ürünü ekleme, çıkarma olanağı sağlayacaktır, müşterinizin ve sizin işinizi kolaylaştıracaktır.

Menülerinizi, tekil ürünlerinizi tamamladıktan sonra sıra ürün görsellerinize geldi. Kaliteli görseller satışlarınıza yaklaşık yüzde 50 oranında olumlu etki yapacaktır.

Çalışma saatlerimizi, kendi kuryemiz ile çalışıyorsak çalışma bölgelerimizi ve minimum sipariş tutarlarımızı da ayarladıktan sonra, kampanyalar bölümünden kampanyalara katılıyoruz. Ayrıca menümüzün tamamına (Yüzde 15 ya da 20 olabilir) indirim oranını ayarlıyoruz ve restoranımız artık sipariş almaya hazır.

Şunu asla unutmayın: Restorana gelen her müşteriniz ile net iletişimler kurabilirsiniz ama paket servis olarak sipariş veren müşterileriniz ile iletişiminiz sadece telefon üzerinden olacaktır ve net olmayan iletişimler yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilir.

Şimdiye kadar anlattıklarımız sipariş öncesi hazırlıklardı. Şimdi günlük rutin sipariş öncesi hazırlıklarımızı yapacağız.

Restoran panelimiz mümkün olduğu kadar uzun süre açık kalmalı. Günlük olarak paneli açmadan önce ürünlerin kontrolü gereklidir. Eksik olan ürünlerin tedariğinin yapılması ya da satışa kapatılması gereklidir. Mutfağınız ile çok iyi koordine olun. Bir önceki gün için restoranınıza yapılan olumlu ya da olumsuz yorumları okuyun ve cevap verin. Bu yorumlar eksiklerinizi görmenize katkı sağlayacaktır. Yıldız oranınızı en az 4.5 ve üzerinde tutmaya çalışın. Yorumlarda yapıcı ve nazik olun. Marka değerinize zarar veren, alakasız yorumlar için canlı destek üzerinden itirazda bulunun.

Gelen siparişlerdeki müşteri not ve açıklamalarını iyi okuyun. Paketlemeye çok önem verin. Islak mendil, peçete, sızdırmaz kap, çatal, kaşık, bıçak, tuz gibi ekipmanlarınız kaliteli olmalı.

Her müşteri çok önemlidir. İster masa müşterisi, ister paket servis müşterisi olsun garson, komi ve kuryelerinize bu önemi yansıtın.

Müşterinize sipariş ile alakalı sormanız gereken bir husus varsa ya da bir eksikliğiniz varsa telefonla arayın, iletişimde olun. Örnek: Diyelim ki müşteriniz dürüm + ayran siparişi verdi ve ayranınız elinizde yok. Siparişi kabul edip kısmi iade yapabilirsiniz, siparişi kabul edip müşteriniz ile görüşüp yerine başka ürün kabul edip etmeyeceğini sorabilirsiniz. Bu gibi durumlarda küçük hediyeler müşterilerinizi memnun edecektir.

Siparişleri bekletmeden, en kısa sürede kabul edin ve hazırlayın. Yoğun dönemlerde asla restoranı kapalı duruma almayın bunun yerine yoğunluk süresini kullanın.

Kendi kuryenizi ya da Trendyol Go kuryelerini geciktirmemeye özen gösteriniz. Yaşanan her gecikme kuryeleri siparişi yetiştirme stresine sokabileceği için düşünceli ve nazik olunuz. İşlerini para karşılığında yapan profesyoneller olsalar da kuryelerin bir makine olmadığını, insan olduklarını, yaşadıkları trafik stresi ve müşteri streslerini aklınızdan çıkarmayınız. Az bekleme sürelerinde ikram edeceğiniz bir bardak çay bile onların stresini azaltmaya biraz da olsa katkı sağlayacaktır. 

Siparişlerinizin az olduğu günler ya da saatler için kampanya menüleri (Örnek : Her ayın15’i aldığının yüzde 50 fazlası bedava, her gün 14:00- 16:00 indirim kampanyası) gibi menüler oluşturabilir ve bu menüleri ayrıca satışa açıp kapatabilirsiniz.

Opsiyonlar bölümünde fiyat güncellemelerde sorun yaşanabileceği için 1 porsiyon, 1.5 porsiyon olarak opsiyonlara giriş yapmak pek makul olmadığı için bunu tek ürünlerde 1 porsiyon, 1.5 porsiyon olarak düzenleyebilirsiniz. Ama opsiyonlardan da bunun yapılabileceğini ve zorluğunu bilmenizi isterim.

Kurye ya da müşteri kaynaklı iptal olan siparişlerin iadesini alabilmek için Panelinizde bulunan Finans bölümünden Trendyol’a Kemsen Gereken Faturalar bölümünden Fatura Kodunu açıklama kısmına girerek, KDV oranı 0 olacak şekilde e fatura ya da e arşiv fatura keserseniz Trendyol’dan bu iadeleri alabilirsiniz.

Yedikçe İndirim Kampanyasına yine panelinizde bulunan bölümden katılabilirsiniz.

Kampanyalara yine panelinizdeki kampanyalar bölümünden katılabilirsiniz.

Ayrıca uygulayacağınız indirimleri ürün, kategoriler bölümünden kapatıp açabilirsiniz. Fiyat güncellemesi yaparken uyguladığınız bu indirimleri fiyatlar onaylanana kadar kapatmanız gereklidir. Bunun için de restoranın kapalı olduğu saatleri tercih etmeniz uygun olacaktır.  Tüm kampanya ve indirimler sizi daha ön plana taşıyacaktır.

Kuponlarım bölümünden müşterileriniz için şube bazlı, tüm şubelerde geçerli, geçerlilik tarihi girerek ve ilgili müşteri kitlesini belirleyerek kupon oluşturabilirsiniz.

Semtin yıldızları ve restoran ihlallerinizi de yine panelinizdeki ilgili yerlerden takip edebilirsiniz.

Sipariş kayıtlarınızı geçmişe dönük olarak ödemelerinizi Finans bölümünden takip edebilir ve faturalarınızı buradan indirip muhasebeciniz ile paylaşabilirsiniz.

Fiyat güncelleme, ürün ekleme, görsel ekleme, açıklama güncellemelerinizi panelinizden talepler bölümünden yapabilirsiniz.

Bu arada şunu da belirtmek faydalı olacaktır, kampanyalarınızı sosyal medya, Google reklamları ile takviye etmeniz size katkılar sağlayacaktır.

Trendyol canlı destek hattını kullanabileceğiniz gibi; 0 850 210 75 55 No’lu Trendyol Yemek restoran destek hattını da arayıp yardım alabilirsiniz.

Bu yazının en başında belirtildiği gibi bu sistemi restoranınızı inceleyerek ücreti karşılığında yapan profesyoneller var. Onlara işi teslim etmeniz sizi epey bir iş yükünden kurtaracağı gibi satışlarınıza da katkı sağlayacaktır.

Bu bilgileri doğru kullanmazsanız yapılacak sistemler size katkı sağlamayacaktır.

Hayırlı ve bol kazançlar dileriz.

Seince Çiğ Köfte

Whatsapp Whatsapp