Yazar Kasa Fişleri İşlenir Mi, ÖKC Fişleri Gider Yazılabilir Mi, KDV'den Düşer mi?

Yazar Kasa Fişleri İşlenir Mi, ÖKC Fişleri Gider Yazılabilir Mi, KDV'den Düşer mi?

Son dönemde işletmeler ile ilgili yazar kasa ya da ÖKC fişlerinin işlenmeyeceğine dair söylentiler dolaşmaktadır. Hatta bazı mali müşavirler bile fişlerin işlenmesi 01.04.2023 tarihi itibarı ile durduruldu demektedir. Tam manası ile araştırma yapmadan bu söylentilere itibar etmeyiniz.

Bu konuda değişiklik söz konusu değil. İşletmenin faaliyeti ile ilgili olarak, acil ve küçük miktarlarda yapılan mal ve hizmet alımı (kırtasiye malzemesi, temizlik malzemesi, şirket personelinin tüketimi için yapılan gıda harcamalarının) ve akaryakıt giderlerinin kazancın elde edilmesi ile açık ve doğrudan bir bağının bulunması  ve yapılan işin mahiyetine uygun olması  ayrıca iş hacmi ile orantılı bulunması, Vergi Usul Kanunu hükümleri  gereğince, tevsik edici belgelere dayanmış olması koşuluyla, kurum kazancının tespitinde “gider olarak” dikkate alınması mümkündür.  Söz konusu giderlerle ilgili KDV’ler de indirim konusu yapılabilecektir.

Diyelim ki işletmenizde ayran satışı yapıyorsunuz ve ayranınız bitti, başka bir mükelleften tedarik yoluna gittiğiniz zaman (Market vb.) bunu faturalandırıp almanız gerekir. Bu tür durumlarda alınan fişler işlenmez. Şunu belirtmekte fayda var : Yapılan harcamaların tutarı; fatura düzenleme sınırının altında dahi olsa, Fatura talep edilebilir ve VUK uyarınca satıcının yazarkasa fişi yerine Fatura düzenleme mecburiyeti vardır.

Şirket adına kayıtlı araçlar için alınan benzin veya akaryakıtlarda, plakanın göründüğü yazarkasa fişleri geçerlidir. KDV tutarları da indirim konusu yapılır.

Taksi fişleri kazancın tespitinde, gider olarak kaydedilebilir. Ancak; taksi fişlerinin üzerine şirket kaşesi ve onayını belirtmekte ispat açısından fayda var. Gider olarak kabul edilir ancak KDV indirim konusu yapılamaz.

Yolcu taşıma biletleri, fatura yerine geçer ve şirketlerce gider olarak dikkate alınabilir.Tabii ki; şirket faaliyetlerine yönelik ve şirket personellerine ait olması şartıyla.

Şirketin mal veya hizmet üretimine yönelik işyeri dışında yapılan harcamalar veya alımlar; şehir içinde veya dışında yapılan iş seyahatlerinde personel tarafından yapılan yeme içme harcamaları, hizmet üretimi esnasında alınan her türlü malzeme veya masraflar karşılığında mutlaka Fatura alınmalıdır. Yazarkasa fişleri ile bu tür harcamalar kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir. Gider kabul edilmeyen harcamaların KDV tutarları da indirim konusu yapılamaz. Örneğin iş seyahatlerindeki yeme, içme harcamaları karşılığı alınan yazar kasa fişleri gider yazılamayacak, KDV’si de indirilemeyecektir. 27.09.2023

Whatsapp Whatsapp